Moordhoek

Naar het waargebeurde verhaal van Marietje Kessels

Moordhoek

Op een zonnige ochtend in augustus vertrekt de elfjarige Maria (Marietje) Kessels om half elf van huis. Ze gaat een brief posten en vrij vragen van pianoles. Marietje vertrekt, maar komt niet meer thuis. Marietje is de dochter van de bekende Tilburgse muziekinstrumentenfabrikant Matthieu Kessels. Rond het middaguur stuurt hij zijn 200 arbeiders er op uit om Marietje te vinden. Ook het politiekorps is bezig met een grootschalige zoektocht. En het zal niet lang duren of iedereen in Tilburg en omstreken is op zoek naar het vermiste meisje. Het politie bureau wordt overladen met goedbedoelde tips. Goedbedoeld, maar ook verwarrend. Alles wordt nagegaan, maar Marietje leek onvindbaar.

Een paar dagen later wordt Marietje dood gevonden op het verwulfsel van de Heilig Hartkerk in de Noordhoek. Ze blijkt verkracht en vermoord. Een gruweldaad, gepleegd in het heilige huis van God. Wat betekent dat? En welk monster heeft deze gruweldaad op zijn geweten? Het volk wil gerechtigheid.

De schilder van de kerk wordt verdacht en terechtgesteld. Tot grote opluchting van velen en grote woede van anderen. Honderden getuigenissen worden afgegeven. Iedereen lijkt iets te weten over de zaak. En al snel ontstaat er een ondoorgrondelijk web van leugens en waarheden. Kerk en justitie houden elkaar de hand boven het hoofd. De protestantse en katholieke pers maken elkaar met de grond gelijk en het gerechtelijk proces rammelt aan alle kanten. Pers, justitie en het volk raken verdeeld in een strijd waarin angst en geloof een belangrijkere graadmeter blijken dan de waarheid.

Het verdriet van Tilburg na een eeuw nog steeds springlevend

Lees de recensie van Moordhoek op de website van Brabant Cultureel.